Translate

2012. szeptember 22., szombat

Rizsföldi tarisznyarák

Még gyerekkoromban jártam egyszer az alföldön ismerősöknél. Emlékszem, kinn voltunk a falu határban, ahol hatalmas terület volt elárasztva vízzel. Nem is nagyon tudom, hogy mi volt körülöttünk, csak az a kép és érzés maradt meg bennem, hogy feltürt nadrágban térdig gázoltunk a meleg vízben. Imádtuk, ahogy a nap felmelegítette a vizet és bokáig sülyedtünk a sárban. Elvétve kis halakat is láthattunk, amik villámgyorsan eltűntek a zavaros vízben, ahogy közelítettünk. Egy rizsföldön jártunk.


Az a rák, amit vendégeimnek chipsként felszolgáltam, valószínűleg egy hasonlóan meleg vízzel telített rizsföldről származott, csak éppen néhány ezer kilóméterrel távolabról, Vietnámból. A rákok 3-4 centisek. Én szeretem egyben enni, mert nagyon ropogósra süthető. Kevés dolog van, amit kiszárítva, ropogósra sütve szeretek, ez azok közé tartozik. Akinek ez túl bizarr, nyugodtan leveheti a felső páncélját, és akkor csak a hús marad és a lábak. Ez utóbbit könyörgöm ne vegye le senki, inkább egyen mást, mert hihetetlenül ropogós és épp ez a lényeg ennél az ételnél. Állítólag a rákpáncél kivonattól fogyni is lehet. Tehát ez egy fogyókúrás vacsora volt. (-:




Ami fontos! Alulnézetből a rákok között van amelyiknek a farka hegyesedő, ami a kép szerint is belesimul a kerek kis aljába. Na, ami nem ilyen, hanem telsesen lekerekedett, annak az egész tetejét le kell venni és a feketeséget kimosni a belső részek közöl. No para, nem annyira macerás.



Ez után a rákot hígabb tempuramasszába forgattam, hogy épp csak bevonatot képezzen és bő olajban ízlés szerint kisütöttem. Az én ízlésem szerint jó ropogósra. Azért mondom, mert így is, úgy is jó. Tessék 3-4 darabot olajba dobni és kipirulás után fél percenként kivenni egy-egy darabot. Kóstolás után rögtön tudjuk, hogyan szeretjük.

Ha ezzel megvagyunk, akkor csíkokra vágott gyömbért, újhagymát olajban megpirítunk és hozzáadjuk a rákot. Ráöntünk a sós íz kedvéért világos szójaszószt esetleg halszószt ki, hogy akarja, és friss koriandert, miért ne alapon. Lehet fanyalogni és jogos is lehet a külleme és állaga miatt, de hogy finom az vitathatatlan.


Halak, rákok ízesítéséhez ezt a szójaszószt használom és ajánlom mindenkinek. Azt is elárulom, hogy az amúgy szagos és nem kevésbé ízes száznapos tojást jobb helyeken ezzel locsolják meg és újhagymát szórnak a tetejére. Ettől a kevéstől átlényegül és szuper lesz.

Nincsenek megjegyzések: