Translate

2014. március 19., szerda

Banánvirág saláta és a csirke bőre

Tegnapelőtt jártam a piacon, hogy beszerezzem a pénteki vacsi alapanyagainak egyikét (másikát).
Sikerült egy kisebb darab banánvirágra szert tennem. Olyan, mint egy óriási rügy, de nem az, ez a virága a banánnak. A szélső levelei lehajlanak és kis újacska-félék kezdenek kiakandikálni a tövéből. Na, abból lesz a banán. Ahogy ezek az újacskák növekedésnek indulnak lehajlik a következő levél, ami valójában szirom és onnan is újabb banán-újjacskák indulnak növekedésnek. Így tovább és így tovább.

Az a banán virág, amit a Zolival pénteken fel fogunk szolgálni a vendégeinknek még nem kezdett el kinyílni. Egy-egy virág lehet 50-60 cm is akár, nekünk egy kisebb 30-40 cm-es virágunk van.
A megtisztítása nagyon-nagyon macerás. Előre látom, hogy ez az én nemes feladatom lesz. :-)
Azonban, ami készül belőle, az jócskán kárpótol ezért.
Esetünkben a banánvirág salátát ropogós csirkebőr chips fogja kiegészítni. Na, itt időzzünk is el egy kicsit. Csirkebőr chips. Belátom, első hallásra nem az amitől összefut a nyál a számban, pedig valójában dehogynem. Amikor egy csodásan megsült csirkecombra gondolok, akkor az mindig azt jelenti, hogy elképesztően ropogósra sült bőrű csirkecomb. Nahát, ez a csirkebőr chips itthon, de nem nálunk. Mi külön csak bőrt vettünk. Ezt minden vastagabb zsírtól megszabadítjuk és lesúlyozva sütőbe tesszük. Így szépen megsül, zsírjától megszabadul és teljesen lapos lesz. Innentől már csak az a kérdés, hogy milyen formára szeleteljük.

Tavaly nyáron csináltam egy távolkeleti ízesítésű banánvirág salátát, amit szójacsírával, pörkölt mogyoróval, meg egy kis szárított hagymával ízesítettem.
Itt a leírás.

Most valami mást fogunk készíteni, ami bizonyos, hogy üdén tavaszi jelleget fog ölteni és nagyon-nagyon finom lesz.







Ha érdekel az esemény, kattints ide: Tavaszi szél ÍZET áraszt, virágom-virágom...



Nincsenek megjegyzések: